2011. november 19., szombat

Három további nap (első)

Na, az úgy volt, hogy mindegyre halogattam, de akkor most nekifogok s bepótolom.

Először tehát Párizsnézés másodnapja. Az úgy kezdődött tehát, hogy, mivel már úgyis megvolt, a drága napibérletünk, hát akkor leutazgatjuk. Azt is tettük. Első utunk a Notre Dame-hoz vezetett:
A gond csak az, hogy közeledvén a Karácsonyhoz mindent telepakolnak díszekkel, bódékkal meg fákkal, hogy a szép dolgok fele ne látszodjon. Így történt ez a Notre Dame esetében is azzal a rohadt fenyőfával.
Belülről is szép volt:
Volt neki még oldal-, vagy kereszthajója, meg ilyen vagány ablakai:

És a technológia, persze, itt is jelen van:
Minden esetre ahhoz képest, hogy 850 éves, nagyon jól tartja magát.
Ezután következett a templom előtti/alatti kripták megtekintése:

Ha sok csontvázat nem is, legalább a Notre Dame makettját oldalról s egy halom ókori római leletet láttam.
Azután következett a Bastille tér, ahol az egykori Bastille börtön hűlt helyét tekinthetjük meg. Középre legelább belhúztak egy szobrot egy jó nagy talapzaton:
Ez a Juillet oszlop. Az 1830-as forradalom emlékére. A téren még látható volt az egykori Bastille területe a járdákra és az útra felrajzolva, nameg valahol volt egy bástya a börtönből, de azt már nem kerestük meg.

A következő pOgram egy kis gesztenyézés volt a Champs Elysees-n.
Ez az a tér, ahol, amikor Karácsony van, nem látsz semmit az épületekből a bódék miatt és ahol nincs szemeteskuka. De, mondjuk ez úgy egész Párizsra jellemző. Mégis tiszta...

É akkor legyen itt egy kép még a Diadalívről is:
Az építését Napóleon rendelte el a rómaiak iránti tisztelete és a napóleoni hadsereg dicsőítésére, de érdekesség, hogy már rég bukott uralkodó volt, mire a hatalmas épületet befejezték. Jár így az ember... Viszonyítási alapként nézzétek az apró embereket a tetején.

S akkor erről a napról ennyit. Jön a következő a következő bejegyzésben.

Páp!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése