2010. április 10., szombat

Jönnek az illatok?

Azon gondolkoztam, hogy hogy is alakult ki a zene. Először kezdődött ugye a tűz körüli ritmusra ugrálással, dobolással. Tehát első volt a ritmus, meg a hang. Utána, hogy szebb legyen, jött a dallam. Kellett még valami. Kiatlálták a különféle hagnszereket. Mikor már a hallással érzékelhető skálát zeneileg teletömték mindennel, hogy szebb legyen, rájöttek, hogy nagy szerepet játszik a látvány. Gyorsan kitaláltak hatlmasabbnál nagyobb színpadokat, kápráztató világítást és pirotechnikai effekteket.
Eddig ennyi. Én viszont még tovább fűzném és behoznám a testi érzékelést, mint újabb teret a zene átérzésének tetőzése érdekében. Egy száguldó autóban pl kemény rokkot, meg pörgős zenét jó hallgatni; hosszú utazásnál valami lagymatagabb a jó; döcögésnél meg találó a népzene. Tehát eddig van hallás, látás, testi érzékelés.
És akkor itt jön képbe a szaglás. A jövő koncertjein már valószínűleg rózsa és levendula illatot fognak a közönségre fújni lagymatag zene hallatán; keményebb, zúzósabb zenénél újhangszer-, újgumi-, újkönyv- és olajszagot, népzenénél pedig kovászos uborka aromát, sarjú-, esetleg istállószagot.
Vajon igazam lesz?

Másik téma, hogy ma biciklit és autót szereltem - úgy tűnik, sikeresen. Két biciklit rendberaktam, az autón pedig végre valahára helyrehoztam a zárt, amit fél éve feltörtek/letörtek és most már tudom nyitni/zárni a kormány felőli ajtót es/is. Sőt, már a riasztón is gondolkozom.

Volt még nyugovós "E&P" válogatás, gitározás és sikerült majdnem teljesen kipakolni az otthonról hozott dolgokat. Már csak pár ruha maradt hátra.

Finom volt a fokhagymás leves, amivel ki is ürült a levesarzenál. Ezentúl valamiket kell kotyvasszak, de nem ijedek meg, mer a hűtőben lapul kerekedik ötven tojás.

Holnap majd' egész nap debreceni képződés. Most a szokásos, oszt:
"Az elalvás a nap legszebb pillanata, aludjon Ön is ................... el!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése